Jdi na obsah Jdi na menu
 

23. 11. 2008

výstrojní podmínky

http://dobakarlova.brodec.org/

Oděv

Oděv musí stylem (látky, střihy, materiál) odpovídat stavu který je osobou reprezentován (vyšší šlechtic, zeman, rychtář, měšťan, sluha...), včetně doplňků (torny, tašvice, kapsáře, šperky...).

Materiál: Preferujeme přírodní a dobové - (len, vlna, hedvábí, bavlna, konopí, kopřiva...), směsové tkaniny jsou tolerovány, Nikoli!!!: polyester a podobné plastově vyhlížející materiály

Složení:
bruchy, oddělené nohavice, spodní vrstva (košile, spodní šaty u žen), suknice odpovídajícího střihu, popřípadě plášť, u šlechty módní krátké kabátce (vypasované i volnější) apod. Pokrývka hlavy dle uvážení (kápě, klobouky plstěné, slaměné, látkové, dámské točenice, kapuce, šátky...). Boty budou prozatím povoleny i s vnějšími stehy či gumovými podrážkami, avšak jejich podoba musí taktéž odpovídat společenské vrstvě.

NIKOLI!!!:

buzňáče (punčochy, kamaše...), kecky a kanady omotané kožešinou, umělé látky, nesmysly a nepodložené věci všeho druhu a lezoucí okraje moderního oblečení, pozdní doublety a pourpointy, nohavice s padacím mostem, odkrýtý rozkrok, rané dlouhé tuniky, velkomoravské a vikingské motivy, kabátce s výstřihem a bílou košilí, barety...


Bojové odění


Musí být bytelné, funkční, s dostatečným měkčením, neohrožující nositele či jeho okolí. Do boje bude vpuštěn jen ten, kdo bude mít kvalitní plechovou přilbu s batwatem, prošívanici a rukavice!

Tělo: bytelná prošívanice či vycpávanice, kroužkové košile (po stehna, bez pěstnic či kapuce, z reznoucích drátů, ideálně nýtované.), plátové kabátce, době odpovídající plechové doplňky (jednoduchý kyris, lokty, kolena, u „jezdců“ i nohy, ruce).

Přilby:
Klobouk, lebka, šlap se závěsem (z kroužků, nebo prošívaným) u jízdy i s hledím, kbelc. Kvalitní batwat (vycpávka) je podmínkou! Přilby na samostatných kroužkových kuklách (ne součát košile) tolerujeme, nicméně u šlapů naposledy. Samotná kroužková kukla s batwatem do kontaktního boje nestačí!!!


Ruce, nohy:

kroužkové, podbíjená kůže, kombinované (kůže/kov) i celoplechové, rukavice vycpávané, kožené, kroužkové, podbíjené i plechové (tvaru přesýpacích hodin) s řádnou vycpávkou (je li třeba), plechové ruce (u šlechty event. i s malými rameny). a nohy (pod plechovýma nohama opět vycpávaný či prošívaný polstr).


NIKOLI !!!:

plechová ramena na nákrčnících, celopláty, šalíře a další pozdější typy přileb,
barbuty z 15. stol., normanky, kaloty, hrncové přilby, samotné kroužkové kapuce, pexesa!, pseudo-patnáctkové plechy s šorci, obří plechová ramena, kroužkové brně neužívaných střihů a materiálů (pozink, pérovky…), plátové rukavice pozdějších tvarů (ty klasické všude rozšířené prsťáky).


Zbraně


Tvarem i materiálem odpovídající době 14. století, kopí a hroty bodných sudlic s kuličkou, hříbkem, zaoblené (podle desetikoruny), nebo jinak bezpečně upravené, ostatní hroty otupené, jedenapůlruční meče pouze ve velmi malém množství, kuše napínané pomocí háků a rumpálů, luky.
Jediné povolené střelivo na boj je tzv "eurošíp" (viz:

http://www.alistaire.net/eurosip/sipy.htm

), pokud máte ostré šípy a šipky, berte je s sebou, budou se hodit na "lov" a terčovou střelbu.

Pořadatelé si vyhrazují právo zakázat používání určité zbraně v boji, bude-li se jim zdát příliš nebezpečná.


Šlechta: dýka, meč, sekera, palcát, kopí, válečná kladiva (jednoruč i obouruč), štíty
tvaru trojúhelníku, pěstní štítky...

Ostatní:
meč, tesák, sekera, dlouhý nůž, dýka, okované kyje, hole
dřevcové zbraně (ratiště do 3 m), puklíře, pěchotní štíty...

Palné zbraně nebudou potřeba, nebude-li psáno jinak.


NIKOLI!!!:

cokoliv s ostrým hrotem! Ostrá válečná kladiva, sekery, sudlice! Kuše s kovovým lučištěm nebo s hevery (z 15. stol)., bijáky na řetězech (kvůli bezpečnosti), erbovní štíty v rukou neurozených, fantaskní a nedoložené tvary zbraní (hlavice, záštita, čepel)...dvojruční meče, plamenné čepele, koše na ruku...


Každý urozený (páni i panošové) musí mít nejméně dva neurozené družiníky!
Ideální počet jsou alespoň 3 lidé na nižšího šlechtice, 10 lidí na vyššího šlechtice, takže se tomu račte pomalu přibližovat. Šlechta bez adekvátního doprovodu nebude vnímána jako šlechta, ale maximálně jako patriciát a nobilové se tak k nim podle toho budou i chovat.

Pamatujte: Všechno vybavení, které máte, musí odpovídat společenské vrstvě, kterou představujete!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář